Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

RSS

Instagram
 Mikkelinpäivän aatoksia
04.10.2017 18:32 | Marska

Vanhempi tytär kävi poikakaverinsa kanssa päiväkahvilla ennen töihin menoaan tullen pakastepitsojen kanssa. Poikakaverinsa oli ollut eilen poikien peli-illassa ja oli sen verran huonovointinen ettei pitsa oikein maistunut. Hän sai omansa folioon käärittynä mukaan.

Nuorempi tekee läksyjä ja toipuu eilisistä lävistyksistään niin hyvin ettei uskoisi tästä olevan vasta vuorokausi. Pikku koiruus kävi pihalla päivälenkkikipittelyllä kuurosateen sattuessa kohdille torkkuen nyt tässä sohvalla reittäni vasten.

Ilmanala on lämmennyt ollen jälleen suloisen pehmeän kosteaa syyssäätä, joten heinä senkuin kasvaa.

Jutustelimme aikamme todeten perheellisten isien ja äitien vasta osaavankin kunnolla bailata harvoin viihteelle ja vapaalle päästessään. Milloin olet itse viimeksi ollut?

100 -vuotias Suomi on saanut tänään uuden MS:n. Seurasin kotitelkkarin ääressä nuoremman kanssa juhlailtaa Kalastajatorpalta ollen onnekas arvailussani tytön numero 8:n voittaessa ja nuoren suosikin 2:n tullessa valituksi yleisön suosikiksi. Numero 10 jos olisi voittanut niin 15 -vuotias olisi tulevana perjantaina kouluviikon päätteeksi pulahtanut raikkaaseen syysuintiSaimaaseen.

Malesiassa ei siniristilippupäivä ollut F-1 -radalla onnistunut. Parempi onni seuraavan rata-ajon startista itse kisaan. Heijastimetkin vielä kannattaa laittaa syksyn pimeydessä kulkiessa heilumaan näkyäkseen muille liikkujille törmäysten välttämiseksi. Taannoin olin todistamassa toisella puolella kaupunkia kulkiessani aamutuimaan töihin syyshämäräliukkailla fillaroivan äidin turvaistuimessa tarakkakyytiä ottavan lapsukaisen kanssa vastaankävelevän päälleajo. Ilmeisen kovaa vauhtia ajeli äiti-ihminen Hakanristeyksen yli jalankulkijan tullessa Pääskylahden suunnasta ollen kevyenliikenteen kaistalla. Mustelmilla kait tästä selvisi osapuolet ja matka jatkui kaikilla, joskin aikaa tuhraantui lisää. Minkä matkassa voittaa sen ajassa häviää, joten mikäli äiti oli viemässä muksua hoitoon Tuokkolan Seimeen ja itse menossa töihin, tenttiin, työhaastatteluun tjmv. niin armoton kello kipitti vain eteenpäin. Itselläni ei ollut tulloin mitään kiirettä, sillä olin Hakatsun päiväkotiin matkalla EHA2 opetusyksikön sitäkin aamua starttaamaan päivän oppeihin ja tämä sijaitsi mäen kupeessa noin puolen kilometrin päässä ja aikaa minulla oli vielä vartti tasaan. Joskus kyllä niin taksikuskit kuin itse lapsia tuovat vanhemmat yllättivät ollen etuajassa odottelemassa ovien avautumista pihalla. Jokainen aamuhan on erilainen ja päivä lähtee rullaamaan sopimusten mukaan tai ilman niitäkin. Tuolloin 1992-1994 toimi päiväkodin yhteydessä myös korttelikoulu kahden opettajaryhmän viedessä/luotsiessa pikkukoululaisia Mertalan tai Nätkin koulun jatko-oppeihin. Lisäksi vielä vanhusten asialla pörräsi Hakan kerrostaloilla niin kotipalveluväkeä kuin kotisairaanhoitoakin omaisten ohella mummojen ja papparaisten saadessa kyytiä virkistyspäiviin Karpalokodille Mertalammen rantaan. Tämä rakennus oli tulloin ihan uuden nihkeä. Jo silloin oli ruokajakelua, lääkkeistä huolehtimista dosetteihin jaoin, mattojen ja mummojen ulkoilutusta sekä parvekekukkasten laittoa keväisin ja kanervien syksyisin. Nykyisin somistellaan lisäksi vielä rapun sisäänkäyntejäkin ja rollaattoririvit ovat tulleet omaehtoisen senioriajan liikkumisen apuvälineiksi potkukelkkojen sijaan - 1990 -luvulla näitä oli mummotalojen edustarivit kesäajan pyörillä ja talvella kelkkaraudoilla.

Nuoret eläkeläiset asustelevat vielä omakotitaloissaan työuran loputtua leskeytyen ja vanheten. Innostusta näkyy olevan sauvakävelyyn näin työttömänä tätä tämän puolen kaupungin arkea katsastellessani lasten kipitellessä alakouluun vielä pyörillä, joku potkulaudallakin suurimman osan jalan ellei saa perheeltään kyytiä. Yläkoululaiset kuljeskelevat enemmän ja vähemmän haluttomina maata katsoen ja tätä potkien bussipysäkeille tai ajelevat mopoilla, skoottereilla ja onpa mopoautojakin aina jokunen. Lukiolaisena tai amiksessa ollessa saa ajokortin henkilöautoajeluun - perheautojen loppukäyttöön.

Miten sitä meistä itse kenkin tulee vanhenemaan - nuorruta ei kukaan?


 - Marska | Kommentoi Ihmiset kultaa ja maa hopeaa
26.09.2017 18:42 | Marska

Olipa kerrassaan komean kullankellansyksyinen sunnuntai 24.9. Neljännesvuosi jouluaattoon. Ajelin nuoremman tyttären ja koiran kanssa käydä patikoimassa Tanhuvaaran maastossa 5 kilometrin latupohjan. Heti kolmosen lenkiltä haarauduttua oli polulla kyykäärme. Nuorempi tytär ei ollut eläissään vielä nähnyt luonnossa kyytä, mutta minulle koiran kanssa tämä oli reilun vuoden sisään jo kolmas luikertelija. Ensimmäisen yhteisen lenkillämme näimme Pitkäniemen pururadalla toissa keväänä 2016 ja toisen viime juhannuksena 2017 Pihlajaniemellä. Seuraavan kerran aiomme patikoida 9 tai 13 kilsaa. Nuoremman oikea polvi on edelleen vähän kipeä keskikesän juhlayön skootterikaatumisen jälkeen ja oli rasituskipeä kolmesta kilsasta eteenpäin.

Pitäisikö talvella käydä sivakoimassa vaikka 20 km kerralla kierrellen valoisan aikaan 13 km ja 5 km ladut sekä jäähallin takanaolevan ensilumenladun? 2 km. Toisekseen tällä puolella kylää on helppo ottaa joko sukset tai luistimet kainaloon painellen pururadalle tai lähijäälle retkiluisteluradalle. Vaan vaihteluhan virkistää.

Vanhempi tytär on ollut ruska-ajelulla Puumalassa poikakaverinsa veljen luona kyläilemässä. Liekö tulleet jo takaisin?

 "Maailma on sama kuin ennenkin, mutta siinä on vain vähemmän merkitystä, kiinnostusta, sisältöä..." ~Pirates of the Caribian: End of the World (Maailman laidalla.... muistin viimeisellä raidalla...)

Ilta on pimennyt yöksi ja pohjolan taivaalla loistaa satoja, tuhansia ehkä miljoonia tähtiä taivaankannella.

Mihin sinä olet tyytyväinen tai pettynyt itsessäsi ja elämässäsi? Entäpä muissa ihmisissä? Oletko ja elätkö kertakäyttöelämässä hyllyttäen ihmiset ympäriltäsi pettymysten myötä vai osaatko käsitellä itseäsi, tunteitasi ja muita tiedostaen rajallisuutesi epäyäydellisyyksineen?

Lapsiaan ei voi vaihtaa vaan voi vain tutustua heihin ja samalla itseensä ollen elävä esimerkki aikuisesta ihmisestä, omasta sukupolvestaan ja -puolestaan ajankäyttöineen, huolineen, murheineen, iloineen, suruineen, energioineen, väsymyksineen, unelmineen, arkineen ja... Mitä arkeesi kuuluu? 

  


 - Marska | Kommentoi Syyskuista sunnuntaita
10.09.2017 16:43 | Marska

Tulin aamupissalla käynnin jälkeen 5:30 istuskelemaan sohvalle ja kuuntelemaan sateen ropinaa ikkunaan. Tämä ääni on sama kaikkialla.

Mitä ihmettä sinä teet siellä missä parasta aikaa olet? Omalta osaltani 'lusin' yh-huoltajan pestiä vielä työttömänä nyt jo pian 17 vuotta ensi kuun alkupäivien jälkeen tullessa 16 vuotta täyteen tässä samassa tilapäisasunnossa, talossa ja ovessa kuin jtuki2002 työvoimahallinnon koulutukseen tullessani lokakuussa 2001. Nuorempi tytär täyttää pian 15 -vuotta ja on nyt peruskouluopetustaan päättävällä ysillä.

Pikku koira kipitti perässäni kyhnöttämään kippuraan viereeni.

Millaisena tulee päiväsi starttaamaan, valkenemaan ja hahmottumaan eli millainen päivä sulla on 'huomen'? Toivottavasti eilen vihityillä tuoreilla sulhasilla on antaa morsiamilleen (eilisen päivän satujuhlahetkiprinsessoilleen) mieluinen huomenlahja, ettei avio-onni joudu koetukselle ja tule suuria pettymyksiä heti alkuunsa. Mitä kenenkin rakkaus kestää - kaikenko? Toisekseen vain rakkaus muistoja synnyttää... ihmisrakkauden kyseessä ollessa ollen herkkää, haavoittuvaa, kaunista, elämää ja ihmistä eheyttävää vaan kovin helposti särkyvää kahden ihmisen toilailujen ja henkilöhistorian törmäyskurssilla.

Nuorempi tytär käytätti minut pitkästä aikaa ihan uutuusleffan ensi-illassa saunan päälle perjantaina 8.9. Olisi pitänyt käydä vielä ennen lähtöä pissalla, sillä leffateatterin veskijono oli niin pitkä etten viitsinyt siinä jonottaa lipun oston jälkeen. 20:15 alkanut leffa Se päättyi noin 22:30 ja minua alkoi pissattaa jo ajatukseni enemmän ja vähemmän keskittyessä tähän 21:30 tietämillä.

Tiedostatko vihasi ja pelkosi? Vihan vastapeluri on rakkaus ja pelon kai rohkeus, pelkäämättömyys, rauhallisuus, tyyneys... uskallus. Tästähän tuleekin aasinsilta toteamukselle uskallatko rakastaa, laittaa itsesi likoon ja ilmasta aidosti tunteesi ketä kohtaan koetkin itsesi lisäksi rakkautta. Kukaan ei voi ohittaa itseään ja loputtomasti elämänlahjaansa ei voi laittaa muiden syyksi, kuten vanhempiensa, sisarustensa ja kavereidensa. On elämässä ja olemassa saaden olla toivottavasti monissa asioissa mukana omana itsenään. Elämänlahjansa voi liottaa ihmissuhdesotkuihin, viinaan, huoliin ja murheisiin niin henkisiin, taloudellisiin, sosiaalisiin kuin fyysisiinkin. Mikä on heikkoutesi milloinkin vai oletko jo 'kasvukipusi' selättänyt vahva ja syvälle juurtunut verso/taimi kaikkiin tuuliin taipumaan vaan ei taittumaan?

Hyviä huomenia.... 

Nyt iltapäivän tullen on nuorempi haettuna kaveriltaan ja pikku koira sai vasta kolmannella ulkoilulla kakattua heinänsyönnin ohella. Ensimmäset kaksi kertaa menivät pissatessa niin pihan parkkipaikalla kuin nuoremman kaverin isän perheen pihatiellä. Vasta Tokmannin parkista käsin jalotellessa kakka tuli ja pikku koira pomppi iloisena melkein vesilätäkköönkin mennen - ei nyt kuitenkaan sentään vaan kiersi sen täpärästi kanssani takaisin autolle.

Tänään päättyviä tarjouksia tuli napttua: soijamaitoa ja suklaata mukaan.

Nyt töllötellään sunnuntain telkkariantia ja pihalla ei juuri nyt edes sada. Puolukassa eikä sienessäkään ole tullut vielä käytyä - joko olisi suppilovahveroita ja/ mustatorvisieniä metsässä? 

   


 - Marska | Kommentoi Elokuun hehkuja sateiden välissä
26.08.2017 20:13 | Marska


Ihmiselo on kummallista sekavan sotkuista vyyhteä lapsuusvuosien kokemuksista mielikuvien ja sadun sekoittuessa uniin ja todellisuuteen ennen vuosien karttumista kohden hautaa eläen ensin nuorena aikuisena, sitten yleensä perheenperustavana omakotiasujana vaihe vaiheelta, askel askeleelta vanheten ensin keski-ikäiseksi ja tämän jälkeen 50-vuotiaaksi jne. jotain tehden ja jossain asustellen sekä reissatenkin. Vieläkö jaksat innostua ja mikä sinua nyt 'koukuttaa' sekä mikä saa sinut onnelliseksi?

Eilen ostin ison tönikän pyykinpesuainetta Tokmannin aletuotteena - seuraavan kerran on tarvetta taloudessamme tällä hetkellä työttömän äidin, koululaisen yhdeksättä vuosiluokkaa käyden sekä pikku koiran varmaankin vasta puolen vuoden päästä eli ensi kevättalvena helmikuusa 2018. Lisäksi raaskin ostaa nätin kesämekon kesänloppualesta Prismasta - 70 %. Onpahan nyt uusi juhlamekko ellei enää tähän suveen niin sitten ensi vuoteen. Kyllähän meidän pitäisi nuoremman kanssa säästää, sillä mielimme aina reissata ja haaveenani on olla 'oikeasti' Karibialla parin vuoden päästä 50:nä tulevana 'vanhuksena' - milloin ihminen on vanha ollen ensiksi tietenkin jo iso poika/tyttö?

Ketkä puolestaan ovat syyllisiä mihinkin ja tarkoittavat sanoillaan ja vihjailuillaan milloin mitäkin? Synnitön ei ole ihminen, joten jokainen on osaltaan sotkemassa kuvioita ja soppaa miten taitaa ja saa. Elää pitää. Kotiolot, alueelliset vivahteet ja yksilön kyvyt sekoittuvat tehden tästä yksilöstä omanlaisensa persoonan. Oma mielipiteeni on, että murre saa näkyä ihmisessä kunhan vain tulee ymmärretyksi.

Yhteiskuntana toivoo joulukuussa satavuotta täyttävän Suomen kestävän paineet niin politiikan, talouden, alueellisen kehityksen kuin ikääntyvän väestönkin näkökannalta kuin koko seuraavan itsenäisen sadan vuodenkin vuoteen 2117 saakka mitä tähän niin meillä kuin maailmallakin sattuu kuulumaankin. Miksi tavoitteetkin pilkotaan pahimmoillaan jopa päivä'urakoihin' pitkäjänteisen, rakentavan ja kauaskantoisen ajattelun sijaan? Kiusaaminen ja hylkiminen on opittuja toimintamalleja, joten pikkuihmisten kanssa puuhaajien niin perheiden kuin hoitohenkilöstön kannattaa tarkistaa asenteensa. Mitä sinä kestät? Miten hyvin tunnet heikkoutesi ja vahvuutesi sekä osaat palkita itseäsi että sallit (mielellään tiedostaen) epätäydellisyytesi? Et kai vain sinä ole se jolle sanotaan hyvästi, olet heikoin lenkki? 

Mukavia loppuelokuun päiviä ja hyvää alkavaa syyskautta kaikille! 
  
 


( Päivitetty: 26.08.2017 20:18 )

 - Marska | Kommentoi Helteet hellittäneet
21.07.2017 10:32 | Marska

"- Kauan? Lienevät vanhoja ja hyödyttömiä. Minä en aio elättää yhtään turhaa suuta. Vendela päätti olla puhumatta enää mitään. Tuntui kuin hän olisi joka sanalla syössyt jonkun onnettomuuteen. - Meidän täytyy ottaa ankara ote Tuurilassa, rouva Judit Dalhus sanoi mielistellen. - Kartano ilman emäntää on varmasti vajonnut kurittomuuteen. Piiskauspaalulle tulee käyttöä ennen kuin kaikki sujuu niin kuin pitää. Sinä et ole tottunut käsittelemään laiskoja piikoja, Iliana, mutta minä tiedän, mitä heille pitää tehdä.

- Sinä et tule Tuurilaan, rouva Judit Dalhus.
Tupaan laskeutui pelästynyt hiljaisuus."
Utrio Kaari: Vendela

Kylmähkön yön jälkeen on valjennut tylsän kolean harmahtava perjantai. Keskiviikkona keittelin riisipuuroa ajatellakseni tehdä piirakoita eilen ja poiketa rippitytön kanssa kaupalla, ehkä vasta käytettyä autoa huollossa ensin. Koiran iltalenkin jälkeen venyttelin vähän painellen rullaluistelemaan omana lenkkinäni saadakseni kesänlöysät kintut vähän kiinteämmiksi. Ennen nukkumaan käymistä istuimme keittiönpöydän ääressä ja löimme korttia. Nuorempi voitti kaksi ensimmäistä erää, mutta kolmannella pääsin jo itsekin pokerissa voitonmakuun ja niin tämä päättyi tasapeliin. Keskiviikkoillan jälkeen eilen torstaina yhdistin uintireissun Sylkyssä Prismareissuun ja käytin koiraa vain melko pienellä lenkillä, sillä vanhempi tytär poikkesi poikakaverinsa kanssa iltakylässä. 

Miten sitä tosiaankin korttinsa pelaa ja mihin varaan ottaa riskejä - viimeiseen korttiin. Itse olen jotenkin sisäsyntyisesti rakennettu kestämään huonoja aikoja sen monin koettelemuksin ja venyttämään senttiä sekä säästämään pahan päivän varalle. Milloin puolestaan on paha päivä - ainakin itselläni on kuin noiduttu ollut koko tämä kuluva heinäkuu juhannuksesta. Onneksi nuorella ei enää ole jalkatukea eikä kyynärkeppejä, rokotuspiikin jättämä olkapää alkaa sulaa, on edelleen mustelma, vähän lämpimämpi kuin toinen olkapää sekä turvoksissa vielä muttei enää onneksi pakota. Laskuja ja maksuja on tullut enemmän kuin työttömyyskorvauksella, asumistuen osuudella, lapsilisällä ja lapsen perhe-eläkkeellä pystyy hoitamaan. Pikalainatilisiirtoa nuoremman tililtä on palauttamatta vielä 50 €, onneksi huoltajana voi tähän turvautua, vaikkakin maistraatti valvoo täysi-ikäisyyteen saakka ettei lapsen osuutta isänsä lakisääteisestä perintöosuudesta käytetä väärin eli niin tiukka linja on tarkastajalla/-jilla vuosittain ollut että hän/he kokee/-vat että niin lapsilisän kuin lapsen perhe-eläkkeen tulisi riittää nuoren elämiseen niin asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, puhelinlaskuun, vaatteisiin, harrastusmenoihin kuin hygieniaankin vielä viihtein. Noin 300 € kuukaudessa käy vähiin sillä asumistuen jälkeen puolet vuokraosuudesta on jo yli 200 € ja puhelinkulut siinä 20 € ja talviajan bussikortti koulussa käymiseen maksaa täällä Savonlinnan paikallisliikenteellä  46 vai 47 €/kk, joten noin 30 kypää jää enää ruokaan ja shoppailuun. Yleensä laitan nuoren tilille 10 € viikkorahaa, joten jo tämä paukahtaa yli yhteiskunnan tuen mitä puoliorvon yh-äitinä saan. Se on vain rahaa ja niin maallista...

Viime yön unessani olin olevinani nuoruuskihlattuni jo kirkkomultiin haudatun Liistonsaaren Matin matkassa ja suuntasimme illan tullen johonkin hotelliin. Ensin meille mallattiin hotellin katutason parisänkyistä viileän pimeää huonetta, mutta kuinkas ollakaan seurueeseemme tuli lisää sakkia niin tyttöni kuin vanhemman poikakaveri ja jotain muitakin heillä olleen majoitus viidennessä kerroksessa. Vaihdoimme huonetta samaan kerrokseen huomaten huoneen olevan kirjavan viiston valoinen ja samaan parvekehuoneeseen olisi mahtunut koko sakki ja hintakin oli halvempi kuin katutadokerroksen huoneen. Ennen hotellin iltasaunaa painelimme ajelulle, muttei parkista lähtö oikein ollut sujuakseen, sillä kartturin puolen ovi ei ollut mennäkseen kiinni. Viimein ulkoapäin oikein kunnolla nostaen paukauttamalla tämä otti kiinni. Saunaan emme vain unen aikana ehtineet, sillä autohan piti viedä pikahuoltoon johonkin paikalliselle Pärnäsen korjaamolle, jonka Matti tuntuikin tuntevan hyvin. Unet on vain unia ja rauha vain kaikille niin eläville kuin kuolleillekin sieluille. 

Niin pitkä oli kihlausaika tämän kännipäissään seurassanikin ollessa muiden misujen kanssa kukkoilijan kanssa vain todetessaan että ettei kai sitä koko elämäänsä pidä saman kanssa nyhjätä, että ero tuli aikanaan vaikka miten selvinpäin esitti katuvan uskollista. 

Ei ettenkö itsekin olisi suhteissani ollut ja syyllistynyt moniin tyhmyyksiin. Joko toista sietää ja kestää siinä missä itseäänkin on kestäminen tai sitten ei. 

Pihan grillipaikan alunalkujaan talon kerhohuoneen sittemmin läntisen kotipalvelun taukotuvan ovi oli jälleen viimein auki jonkun toimesta pitäessä pihakirppistä eilen. No eipähän kirpparitavarat kastuneet. Hieman huonostihan tänne oli opaste - ainoastaan jo kokoontaittunut A4:n luudanvarressa.

Silloin kun on kuollut on jo liian myöhäistä, muutoin voi vielä yrittää ja toivoa ainakin niin ajatusten, tekojen kuin sanojenkin muutosta ja suhteen yleensäkin. Tässä onkin pitänyt nauraa itselleen monta kertaa: ensiksikin että Siikajärvi on kylä Juvalla ja Kallislahdessa on kylän ranta Särkijärvellä ja toisekseen tämän 100 -vuotiaan Suomen oopperakesän antimokasta Aulis Sallisen Linna vedessä teoksen ollessa avaamassa juhlakautta yhdessä itsensä Janne (Jean) Sibeliuksen Kullervon kanssa eikä Sallisen Kullervo. Lauluryhmäkokoonpanoissakin on tullut vielä lupsautettua ainakin solo, duetto, trio, kvartetti, kvintetti, sekstetti... sijaan käytettyä viisikosta nelikkomuotoa kvartetti.

Linna vedessä viittaa Olavilinnaan, mutta miksei myös Atlantikseen Ahdin valtakuntana vai liekö yksi ja sama asia vai ihan jotain muuta?

Niinhän sitä sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä. Ken pitää vaaleaa ken tummaa ken siltä väliltä, ken pitkää, ken pätkää, ken hoikkaa, ken paksua, ken normaalivartaloista, ken nuorta, ken vanhaa, ken samanikäistä, ken vähän kaikkea... mehän ollaan sankareita kaikki, kun oikein silmiin katsotaan.  Tehdään sankaritekoja itse kukin tahollamme jatkossakin vielä tässä suvessakin ehtii.


( Päivitetty: 21.07.2017 10:55 )

 - Marska | Kommentoi


©2017 layout165 - suntuubi.com