Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

RSS

Instagram
 Helteet hellittäneet
21.07.2017 10:32 | Marska

"- Kauan? Lienevät vanhoja ja hyödyttömiä. Minä en aio elättää yhtään turhaa suuta. Vendela päätti olla puhumatta enää mitään. Tuntui kuin hän olisi joka sanalla syössyt jonkun onnettomuuteen. - Meidän täytyy ottaa ankara ote Tuurilassa, rouva Judit Dalhus sanoi mielistellen. - Kartano ilman emäntää on varmasti vajonnut kurittomuuteen. Piiskauspaalulle tulee käyttöä ennen kuin kaikki sujuu niin kuin pitää. Sinä et ole tottunut käsittelemään laiskoja piikoja, Iliana, mutta minä tiedän, mitä heille pitää tehdä.

- Sinä et tule Tuurilaan, rouva Judit Dalhus.
Tupaan laskeutui pelästynyt hiljaisuus."
Utrio Kaari: Vendela

Kylmähkön yön jälkeen on valjennut tylsän kolean harmahtava perjantai. Keskiviikkona keittelin riisipuuroa ajatellakseni tehdä piirakoita eilen ja poiketa rippitytön kanssa kaupalla, ehkä vasta käytettyä autoa huollossa ensin. Koiran iltalenkin jälkeen venyttelin vähän painellen rullaluistelemaan omana lenkkinäni saadakseni kesänlöysät kintut vähän kiinteämmiksi. Ennen nukkumaan käymistä istuimme keittiönpöydän ääressä ja löimme korttia. Nuorempi voitti kaksi ensimmäistä erää, mutta kolmannella pääsin jo itsekin pokerissa voitonmakuun ja niin tämä päättyi tasapeliin. Keskiviikkoillan jälkeen eilen torstaina yhdistin uintireissun Sylkyssä Prismareissuun ja käytin koiraa vain melko pienellä lenkillä, sillä vanhempi tytär poikkesi poikakaverinsa kanssa iltakylässä. 

Miten sitä tosiaankin korttinsa pelaa ja mihin varaan ottaa riskejä - viimeiseen korttiin. Itse olen jotenkin sisäsyntyisesti rakennettu kestämään huonoja aikoja sen monin koettelemuksin ja venyttämään senttiä sekä säästämään pahan päivän varalle. Milloin puolestaan on paha päivä - ainakin itselläni on kuin noiduttu ollut koko tämä kuluva heinäkuu juhannuksesta. Onneksi nuorella ei enää ole jalkatukea eikä kyynärkeppejä, rokotuspiikin jättämä olkapää alkaa sulaa, on edelleen mustelma, vähän lämpimämpi kuin toinen olkapää sekä turvoksissa vielä muttei enää onneksi pakota. Laskuja ja maksuja on tullut enemmän kuin työttömyyskorvauksella, asumistuen osuudella, lapsilisällä ja lapsen perhe-eläkkeellä pystyy hoitamaan. Pikalainatilisiirtoa nuoremman tililtä on palauttamatta vielä 50 €, onneksi huoltajana voi tähän turvautua, vaikkakin maistraatti valvoo täysi-ikäisyyteen saakka ettei lapsen osuutta isänsä lakisääteisestä perintöosuudesta käytetä väärin eli niin tiukka linja on tarkastajalla/-jilla vuosittain ollut että hän/he kokee/-vat että niin lapsilisän kuin lapsen perhe-eläkkeen tulisi riittää nuoren elämiseen niin asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, puhelinlaskuun, vaatteisiin, harrastusmenoihin kuin hygieniaankin vielä viihtein. Noin 300 € kuukaudessa käy vähiin sillä asumistuen jälkeen puolet vuokraosuudesta on jo yli 200 € ja puhelinkulut siinä 20 € ja talviajan bussikortti koulussa käymiseen maksaa täällä Savonlinnan paikallisliikenteellä  46 vai 47 €/kk, joten noin 30 kypää jää enää ruokaan ja shoppailuun. Yleensä laitan nuoren tilille 10 € viikkorahaa, joten jo tämä paukahtaa yli yhteiskunnan tuen mitä puoliorvon yh-äitinä saan. Se on vain rahaa ja niin maallista...

Viime yön unessani olin olevinani nuoruuskihlattuni jo kirkkomultiin haudatun Liistonsaaren Matin matkassa ja suuntasimme illan tullen johonkin hotelliin. Ensin meille mallattiin hotellin katutason parisänkyistä viileän pimeää huonetta, mutta kuinkas ollakaan seurueeseemme tuli lisää sakkia niin tyttöni kuin vanhemman poikakaveri ja jotain muitakin heillä olleen majoitus viidennessä kerroksessa. Vaihdoimme huonetta samaan kerrokseen huomaten huoneen olevan kirjavan viiston valoinen ja samaan parvekehuoneeseen olisi mahtunut koko sakki ja hintakin oli halvempi kuin katutadokerroksen huoneen. Ennen hotellin iltasaunaa painelimme ajelulle, muttei parkista lähtö oikein ollut sujuakseen, sillä kartturin puolen ovi ei ollut mennäkseen kiinni. Viimein ulkoapäin oikein kunnolla nostaen paukauttamalla tämä otti kiinni. Saunaan emme vain unen aikana ehtineet, sillä autohan piti viedä pikahuoltoon johonkin paikalliselle Pärnäsen korjaamolle, jonka Matti tuntuikin tuntevan hyvin. Unet on vain unia ja rauha vain kaikille niin eläville kuin kuolleillekin sieluille. 

Niin pitkä oli kihlausaika tämän kännipäissään seurassanikin ollessa muiden misujen kanssa kukkoilijan kanssa vain todetessaan että ettei kai sitä koko elämäänsä pidä saman kanssa nyhjätä, että ero tuli aikanaan vaikka miten selvinpäin esitti katuvan uskollista. 

Ei ettenkö itsekin olisi suhteissani ollut ja syyllistynyt moniin tyhmyyksiin. Joko toista sietää ja kestää siinä missä itseäänkin on kestäminen tai sitten ei. 

Pihan grillipaikan alunalkujaan talon kerhohuoneen sittemmin läntisen kotipalvelun taukotuvan ovi oli jälleen viimein auki jonkun toimesta pitäessä pihakirppistä eilen. No eipähän kirpparitavarat kastuneet. Hieman huonostihan tänne oli opaste - ainoastaan jo kokoontaittunut A4:n luudanvarressa.

Silloin kun on kuollut on jo liian myöhäistä, muutoin voi vielä yrittää ja toivoa ainakin niin ajatusten, tekojen kuin sanojenkin muutosta ja suhteen yleensäkin. Tässä onkin pitänyt nauraa itselleen monta kertaa: ensiksikin että Siikajärvi on kylä Juvalla ja Kallislahdessa on kylän ranta Särkijärvellä ja toisekseen tämän 100 -vuotiaan Suomen oopperakesän antimokasta Aulis Sallisen Linna vedessä teoksen ollessa avaamassa juhlakautta yhdessä itsensä Janne (Jean) Sibeliuksen Kullervon kanssa eikä Sallisen Kullervo. Lauluryhmäkokoonpanoissakin on tullut vielä lupsautettua ainakin solo, duetto, trio, kvartetti, kvintetti, sekstetti... sijaan käytettyä viisikosta nelikkomuotoa kvartetti.

Linna vedessä viittaa Olavilinnaan, mutta miksei myös Atlantikseen Ahdin valtakuntana vai liekö yksi ja sama asia vai ihan jotain muuta?

Niinhän sitä sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä. Ken pitää vaaleaa ken tummaa ken siltä väliltä, ken pitkää, ken pätkää, ken hoikkaa, ken paksua, ken normaalivartaloista, ken nuorta, ken vanhaa, ken samanikäistä, ken vähän kaikkea... mehän ollaan sankareita kaikki, kun oikein silmiin katsotaan.  Tehdään sankaritekoja itse kukin tahollamme jatkossakin vielä tässä suvessakin ehtii.


( Päivitetty: 21.07.2017 10:55 )

 - Marska | Kommentoi II Juhannuspäivän mietteitä
28.06.2017 19:07 | Marska

Rakasta, kärsi ja unhoita... Juhannukselle ainakin on jälleen pakko sanoa tältä suvelta hyvästi. Tunteiden vuoristoradalla taas jokainen yksilö matkustaa yksin, vaikka vaunussa mukana olisikin niin vieressä kuin muillakin seikkailujännityskokemusvaunupaikoilla muita. Omistamme kuka mitäkin kiinteistöä, irtainta, kalustoa, hyöty- ja lemmikkieläintä, mutta ketään muuta kuin itsemme ihmisenä emme voi sanoa omistavamme. Emme edes lapsiamme, sillä heillekin olemme vain huoltajan vastuulla ja ominaisuudessa vaikka he olisivatkin puoliksi omaa lihaamme ja vertamme periminemme. Sietää pitää niin itseään, kuin kaikkea muutakin ympärillä. Toki jotain voi muuttaa ja itsekin muuttua, mutta tietyissä rajoissa. Elämän ollessa kyseessä on kaikki mahdollista, sillä vain elämäähän tämä kaikki on. Toivotaan ettei kohtalon koura ole liian armoton kenellekään vaan monista vastoinkäymisistä, menetyksistä, epäonnistumisista ja vitsauksista huolimatta säilytämme elämänilomme ja -halumme, sillä se sanelee jo paljon siitä minkä mistäkin menosta voi saada murusena tai jopa isompanakin kakkupalana.

Parasta aikaa mulkoilen silmäkulmalla Ruotsin luksusasunto -ohjelmaa ja jo vain on kiviä kasattu leirituli- ja lepopaikoiksi sekä puuta viilattu ja höylätty.

Puolen vuoden päästä onkin kuuraparran kiireet jo hellittäneet aaton mentyä ja joulupäivän saavuttua voiden ennen porojen ruokkimista oikaista vaikka muorin viereen vällyihin jouluaattopäivän merkeissä lahjakääröjä porovetoisella ahkiolla kuskattuaan kaikille kilteille lapsille. Sitä ennen tämä kesä käy kypsymään ja hehkumaan hiipuen syksyn lehtiväriloistoon pimenevin ja kylmenevin öin ja päivin kohdin kirpeitä syysaamun sarastuksia ennen luonnon vaipumista talvilepoon ja rauhaan mahdollisesti tulevanakin talvena jonkunpaksuiseen lumi-, jää- ja routavaippaansa.

Menneet hetket ja sen hurmion turmiot ovat olemassa kokemuksina joihin on turha takertua voidakseen tehdä tilaa uusille elämän huippuhetkille, joita odotellessa voi yrittää suoriutua tästäkin päivästä kuten parhaiten taitaa. Ei ettäkö tässä toisessa jussinpäivässä olisi mitään vikaa sinänsä, mutta aika lattea on Suomen luontoäidin sääanti ainakin parasta aika. Sataa kuin aisaa tai suorastaan kuin Esterin perseestä. Moni äiti ja isä on antanut pienelle vastasyntyneelle pojalleen kautta maamme asutuksen näitä tämän päivän nimipäiväsankareiden nimiä ja niistä johdettuja muunnoksia. Onnea muuten vain kaikille nimipäiväsankareille huomenna: Jarkoille, Jereille, Jarmoille, Jarnoille, Jormille ja Jeremiaksille.  Jollet itse ole tämän päivän sankari etkä aatonkaan jonkunniminen: Juha, Janne, Jani, Jukka, Juho, Jussi tai Johannes, niin montako tämännimistä miespuolista henkilöä tunnet? Uunohan on legendaarinen Spede-leffatuotannon numero yksi.

Mikä sinä puolestaan luulet olevasi tai mitäpä luulet minun olevan? Mikäli asia ei ole selvillä ja löytyy mielenkiintoa niin siitähän pitää ottaa selvää. Valitettavasti ainakin minun pitää tunnustaa olevani työtön työnhakija osaamatta oikein tarjota itseäni tässä hetkessä työmarkkinoille, sillä en ole oikein jäsentänyt mitä haen ja työltä haluan. Tottakai niin töissä kuin petinlämmittimissä ihmisenä rinnalla kulkevien joukossa pätee sama Karman laki, ettei välttämättä saa mitä tavoittelee, vokottelee ja haluaa, mutta ellei tyydy siihen mitä sattuu saamaan ja jää käteen, pitää olla ilman. Eteenpäinhän sitä on vain mentävä edelleen rinta rottingilla vaikka miten olisi pinnanalla sydän verillä - kukapa sitä näistä murheista tietää, ottaa osaa tai jaksaa välittää ja näkee vain sen mitä on ulospäin nähtävissä.   

Meinaa jo tässä nauttiessa kesästä mennä päivätkin ihan sekaisin... sadeaamun mentyä on ihan kelvollinen kesäkeli jälleen istuskella vaikka parvekkeella koira ulkoilutettua! Vaan juuri kuudelta tuli ukkoskuuro päälle ja ajoi sisälle. Kuuro on nyt mennyt menojaan...

Eilen nuoremman viennillä kaverilleen poiketessa jalottelemassa koiran kanssa oli ensin pieni sammmakko pururadan vierusheinässä Pihlajaniemellä. Kohta pölähti metsäkana lentoon polun vasemmalta puolen ja kulku päättyi aukon polulla kyyn tullessa vastaan. Onneksi sentään pikku koira kipitti perässäni, eikä kuten monasti mennen edelläni. 

Kesän hehkua ja kypsymistä - milloinkahan se mansikka-aika pörähtää käyntiin? 


( Päivitetty: 28.06.2017 19:18 )

 - Marska | Kommentoi Kesä 2017
05.06.2017 15:46 | Marska

150 -vuotta sitten elettiin vuotta 1867. Suomi ei ollut vielä 50 -vuoteen itsenäinen, joten oli joko Ruotsin kruunun tai Venäjän tsaarin alusmaa. Euroopan puolen venäläiset niin Karjalan tasavallan Äänislinnan eli nykyisen Petroskoin, Laatokan kuin Pietarinkin väki saattavat jopa osata edelleen karjalan murretta. Johonkinhan se raja vedetään. Suomi II-maailmansodan häviäjänä menetti maa-alueita itärajan tullessa lähemmäs länttä säilyttäen kuitenkin itsenäisyytensä. Venäjä on taas Venäjä ja osa Neovostoliiton aikaisista alueista on itsenäistynyt 1991 vallankumouksen jälkeen muun muassa Balttianmaat: Viro, Latvia ja Liettua. Siellä taidetaan paremmin på ruskie kuin täällä meillä yhden virallisen kielen ollessa ollut venäjä 1990 -luvulle. Venäjällä on heikkoutensa ja vahvuutensa, ongelmansa ja sujuvuutensa, kauneutensa ja rumuutensa, köyhyytensä ja vaurautensa kuten muillakin mailla. Liioittelu versus vähättely kummatkaan eivät ole hyviä naapuruussuhteita rakentavia ja ylläpitäviä asioita. Mahdollisimman välitön, luottavainen ja rento kanssakäyminen maan päämiesten kuin ulkoministeriön tahojen kesken sekä suurlähetystötyö on parasta diplomatiaa - eri alueilla on omat ominaispiirteensä jotka rajaavat ihmisten toimintamahdollisuuksia. Lisäksi rajaa ylittävät työ- kuin lomamatkalaiset Venäjälle erimittaisina ajanjaksoina ylläpitävät taloutta, kulutusta kuin siinä ohessa liputtavat myös maataan maailmalla. Millainen lienee venäläisten suomikuva tätä nykyä?

Ihmiset sinällään ovat ihonväristä, uskonnosta, äidinkielestä, tavoista ja kulttuurista huolimatta samojen perustarpeiden varassa hyvin(/huonosti)voivia globaalisti: uni/lepo, ravinto, suoja (koti, vaatetus, turva), toiminta (työ, koulu, vapaa-aika/harrastus, itsensä totettaminen yksilönä), terveys (vastustuskyky, hygieniaosaaminen, hoito/lääkitys, liikkuminen) ja sosiaalisuus (perhe, suku, ystävät, tuttavat, kaverit, naapurit).

Selvitäkseen arjessa on hyvä että ihmisillä on kykyä unelmoida, mutta toivottavasti tämä ei sairastuta kohdistuessa esimerkiksi kateutena juurikin naapuriin tai naapurustoon. Pahoinvointi saastuttaa ja sairastuttaa ympäristöäänkin mölyjen vain kummallisemmiksi muuttuessa ellei ihminen itse vaihda suuntaa ja kurssia. Aidan takana oletettavasti kasvaa ihan samanlaista ruohoa/heinää kuin tälläkin puolella, mikäli molempia nurmialueita hoidetaan samalla tavoin. Hyvää kesää...

Jaksamista kaikille ja kaikkialle arjen askareisiin ja puuhiin. Hyvinhoidettu ei pelkästään näytä hyvälle, vaan myös on tätä sekä kestää niin katseet kuin arvostelunkin. Miten hyvin sinä hoidat itsesi, lapsesi, kotisi, tonttisi, maasi, työsi, velvoitteesi kuin muutkin kontollesi langenneet luottamukset?  Entäpä hyvinhoidetut ihmissuhteet? Näissä pelinappulana voit vain puoleenväliin asti eli sen 50 %?  Et kai vain ole heikoin lenkki? Mitä haluat, mitä sinulle jää ja mitä olet valmis uhraamaan/tekemään sen eteen? 

Eilen oli Helluntai ja hauskasti maikkarin toimittaja Raakel totesi tästä päivästä edellisellä viikolla, että lauantaina juhlitaan valmistuvia ja kenellä ei vielä heilaa ole niin menköön sitten sen etsintään? Monesko kierros sinulla on menossa vai vieläkö majailet nuoruusrakkautesi kenties ensirakkautesi kanssa saman katon alla? Vai joko olet monta kertaa eronnut tai kenties joutunut saattamaan jo rakkaasi hautaan? Puolivallattomana leskenä nykyinen presidenttimmekin tituleerasi itseään jossain vaiheessa elämäänsä. Vaan nyt on puoliso edustuskuvioissa tukena ja turvana kuin kotonakin kulissien ja raamien sisällä elämässä ja jakamassa lähes kaiken. Mitä rakkaus sinulle merkitsee ja on?  Tuliko heilan metsästyksessä käytyä ja tarttuiko mitä haaviin?    

 
Sanna Korhosen (sosionomi/eräopas) motto: Jos ei ole sydäntä auttaa, ei ole oikeutta arvostella. ~ Abraham Lincoln Talentia 4/2017  Kesäjuhlia ja muita kekkereitä, kuten mökkivierailuja, veneilyjä, kesälomakyläilyjä ym. tähänkin suveen mahtuu.... mukavaa yhdessätekemistä ja -olemista! 


( Päivitetty: 05.06.2017 15:56 )

 - Marska | Kommentoi Pääskysestä ei päivääkään
24.05.2017 16:30 | Marska

Koivut alkavat nurmen kera loppukeväässä vihertää ennen kalenterin kääntymistä ensi viikolla kesäkuuksi.

Miten vanheta hyvin? Joku neljäkymppinenkin näyttää jo ihan harmaahapselta - sellaistahan se tämä elämä on kolmikymppisiksi vahvistutaan, karisma ja ulkomuoto muovautuvat omaan mittaansa ja sen jälkeen aletaan pikku hiljaa karista/rupsahtaa/vanheta ollen viimein jälleen kuin pieniä vauvoja kippurassa sängyssä lakanoiden välissä keriatrisena vuodelepopotilaana. Vaan jokaisen ihmisen koko elämä mahtuu tähän väliin. Miten se elämä on mennäkseen ja itse kenellekin kohtalo tuo? Kun vain osaisi olla hienotunteinen, tahdikas ja kohtelias, sillä ulospäinhän asiat eivät välttämättä näy (pettymys, tuska, suru, kipu, sairaus, trauma, väsymys, kyllästyminen, haluttomuus, välinpitämättömyys, kohtelu, kiusa...). Menneet päivät ovat meissä ja jotenkin vain aina pitäisi sukkuloida itsensä päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen - jatkaa ja jaksaa vain kannustaen, jakaen päivänkin riittävän pieniin osiin, katkeroitumatta elämän vastoinkäymisistä huolimatta katse kohden aina uutta aamua muttei ennen kuin se sarastaa unohtaen kohdata ihmisiä matkalla ja elää käsillä olevaa tätä päivää.  

Kesän juhlakausi alkaa olla pian käsillä. Omille lapsille olen yrittänyt opettaa, että ymmärtävät kutsun saatuaan sen lähettäjän ollessa sen tilaisuuden kunkku ja/tai kuningatar. Toivottavasti kaikki juhlan kohteet jaksavat nauttia tähtihetkistään ollen levollisia ja hyväntuulisia. Kevään valmistujia niin peruskoulun päättäjiä, valkolakin saajia kuin ammattiin valmistuvia on ensi viikon myötä onniteltavissa. Rippinuoria konfirmoidaan, lapsia kastetaan ja pariskuntia vihitään avioon. Hautajaisissa kunnioitetaan vainajaa saattaen tämä ikilepoonsa läheisten toimesta ja silloinkin vielä kuolleen ihmisen toiveiden mukaisesti mikäli tiedossa ja mahdollista käytännössä toteuttaa. Elomme päivät... ja onnea vain kaikille pyöreitä ikävuosiakin täyttäville 50:stä ylöspäin perinteisesti juhlittuina eli 1967 syntyneet tänä vuonna. Ja voihan sitä 100 -vuotiaan  Suomen lisäksi pitää synttäribileitä alle viiskymppisetkin 2007 syntyneet ovat tämän vuoden kymppejä, 1997 20:siä, 1987 30:siä ja 1977 40 -vuotiaita. 


( Päivitetty: 24.05.2017 16:45 )

 - Marska | Kommentoi Vappupäivänä
01.05.2017 13:14 | Marska

Ranskaan saadaan uusi pressa maamme Äitienpäivään mennessä ja Englannin parlamentin brexit tuntuu puhuttavan koko euroaluetta, kestääkö unioni ylipäätään vaan hajoaako se alueiden erilaisien olosuhteiden ja tarpeiden ristiriidassa. Elinkeinoja ihmisten työllistymiseksi sekä elintoimia tulee yrittää ylläpitää ja elvyttää elämän lahjan saatuamme niin pitkään kuin mahdollista.

Tässä yksi ilta tuli ohjelmaa suojelusenkeleistä ja alan experteistä tulkitsemaan näitä. Toinen kerta jossain tiedeohjelmassa puolestaan oli kuvio, jossa oli niin demoneita kuin enkeleitäkin riippuen siitä mitä katsoi tummia kuvioita vai vaaleita. Toden totta olen tainut tähän astisen elämäni tuijotella tummia kuvioita ja piti ihan kuunnella ohjeita miten niitä enkeleitä oikein nähdään - jospa nyt katsoisikin maailmaa vaaleasta käsin. 

Kerran vuodessa on toukokuunaika - tänä vuonna en hankkinut lainkaan shampanjaa tai muuta kuoharia juhlaan, sillä vuosi sitten näitä poksauteltiin vanhemman matkailusta valmistumisen merkeissä ihan riittämiin. Inkivääri-chili-simaa kylläkin tein sekä tarjosin aattoruokana tacoja ja tortilloja sekä munkkeja, tippaleipiä että mokkakevätkäärylettä. 

Pihanroskia ovat ihmiset raapineet kasoihin ja kuskanneet kuka minnekin ja milläkin kulkupelillä - lämpöenergiaksihan nämä puutarhajätteet kannattaisi hyödyntää ellei sitten pysty hitaammalla biokompostoinnilla tekemään uutta multaa ja kasvuvoimaa niin sisäkasveille, kasvihuoneisiin kuin puutarhoihinkin. 

Kesä tulee ja käkikin käy kukkumaan... Vapusta katseet seuraavaan juhlaan Äitienpäivään arjen myötä!

 


( Päivitetty: 01.05.2017 13:22 )

 - Marska | Kommentoi


©2017 layout165 - suntuubi.com