Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

RSS

Instagram
 Pääskysestä ei päivääkään
24.05.2017 16:30 | Marska

Koivut alkavat nurmen kera loppukeväässä vihertää ennen kalenterin kääntymistä ensi viikolla kesäkuuksi.

Miten vanheta hyvin? Joku neljäkymppinenkin näyttää jo ihan harmaahapselta - sellaistahan se tämä elämä on kolmikymppisiksi vahvistutaan, karisma ja ulkomuoto muovautuvat omaan mittaansa ja sen jälkeen aletaan pikku hiljaa karista/rupsahtaa/vanheta ollen viimein jälleen kuin pieniä vauvoja kippurassa sängyssä lakanoiden välissä keriatrisena vuodelepopotilaana. Vaan jokaisen ihmisen koko elämä mahtuu tähän väliin. Miten se elämä on mennäkseen ja itse kenellekin kohtalo tuo? Kun vain osaisi olla hienotunteinen, tahdikas ja kohtelias, sillä ulospäinhän asiat eivät välttämättä näy (pettymys, tuska, suru, kipu, sairaus, trauma, väsymys, kyllästyminen, haluttomuus, välinpitämättömyys, kohtelu, kiusa...). Menneet päivät ovat meissä ja jotenkin vain aina pitäisi sukkuloida itsensä päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen - jatkaa ja jaksaa vain kannustaen, jakaen päivänkin riittävän pieniin osiin, katkeroitumatta elämän vastoinkäymisistä huolimatta katse kohden aina uutta aamua muttei ennen kuin se sarastaa unohtaen kohdata ihmisiä matkalla ja elää käsillä olevaa tätä päivää.  

Kesän juhlakausi alkaa olla pian käsillä. Omille lapsille olen yrittänyt opettaa, että ymmärtävät kutsun saatuaan sen lähettäjän ollessa sen tilaisuuden kunkku ja/tai kuningatar. Toivottavasti kaikki juhlan kohteet jaksavat nauttia tähtihetkistään ollen levollisia ja hyväntuulisia. Kevään valmistujia niin peruskoulun päättäjiä, valkolakin saajia kuin ammattiin valmistuvia on ensi viikon myötä onniteltavissa. Rippinuoria konfirmoidaan, lapsia kastetaan ja pariskuntia vihitään avioon. Hautajaisissa kunnioitetaan vainajaa saattaen tämä ikilepoonsa läheisten toimesta ja silloinkin vielä kuolleen ihmisen toiveiden mukaisesti mikäli tiedossa ja mahdollista käytännössä toteuttaa. Elomme päivät... ja onnea vain kaikille pyöreitä ikävuosiakin täyttäville 50:stä ylöspäin perinteisesti juhlittuina eli 1967 syntyneet tänä vuonna. Ja voihan sitä 100 -vuotiaan  Suomen lisäksi pitää synttäribileitä alle viiskymppisetkin 2007 syntyneet ovat tämän vuoden kymppejä, 1997 20:siä, 1987 30:siä ja 1977 40 -vuotiaita. 


( Päivitetty: 24.05.2017 16:45 )

 - Marska | Kommentoi Vappupäivänä
01.05.2017 13:14 | Marska

Ranskaan saadaan uusi pressa maamme Äitienpäivään mennessä ja Englannin parlamentin brexit tuntuu puhuttavan koko euroaluetta, kestääkö unioni ylipäätään vaan hajoaako se alueiden erilaisien olosuhteiden ja tarpeiden ristiriidassa. Elinkeinoja ihmisten työllistymiseksi sekä elintoimia tulee yrittää ylläpitää ja elvyttää elämän lahjan saatuamme niin pitkään kuin mahdollista.

Tässä yksi ilta tuli ohjelmaa suojelusenkeleistä ja alan experteistä tulkitsemaan näitä. Toinen kerta jossain tiedeohjelmassa puolestaan oli kuvio, jossa oli niin demoneita kuin enkeleitäkin riippuen siitä mitä katsoi tummia kuvioita vai vaaleita. Toden totta olen tainut tähän astisen elämäni tuijotella tummia kuvioita ja piti ihan kuunnella ohjeita miten niitä enkeleitä oikein nähdään - jospa nyt katsoisikin maailmaa vaaleasta käsin. 

Kerran vuodessa on toukokuunaika - tänä vuonna en hankkinut lainkaan shampanjaa tai muuta kuoharia juhlaan, sillä vuosi sitten näitä poksauteltiin vanhemman matkailusta valmistumisen merkeissä ihan riittämiin. Inkivääri-chili-simaa kylläkin tein sekä tarjosin aattoruokana tacoja ja tortilloja sekä munkkeja, tippaleipiä että mokkakevätkäärylettä. 

Pihanroskia ovat ihmiset raapineet kasoihin ja kuskanneet kuka minnekin ja milläkin kulkupelillä - lämpöenergiaksihan nämä puutarhajätteet kannattaisi hyödyntää ellei sitten pysty hitaammalla biokompostoinnilla tekemään uutta multaa ja kasvuvoimaa niin sisäkasveille, kasvihuoneisiin kuin puutarhoihinkin. 

Kesä tulee ja käkikin käy kukkumaan... Vapusta katseet seuraavaan juhlaan Äitienpäivään arjen myötä!

 


( Päivitetty: 01.05.2017 13:22 )

 - Marska | Kommentoi Nellanpäivänä 2017
20.04.2017 17:49 | Marska

Kaunis huhtikuinen kevätaamu on takana vaan lännestä on sateita luvassa eteläsavoonkin tuulen puhallellessa jo pahaenteisesti.

Alueuutisia seuratessani kiinnitin huomioni Merikarvian jääröykkiöihin, Ounasvaaran hiihtokeskuksen kauppoihin, Lapin teatterin Nätti-Jussi -teemaan ja Lapin porokuolemiin. Talvi Lapissa on pitkä ja ankara luonnon joutuessa koville - kun täällä puunlehdet vielä syyskesän syvää vehreyttään huokuvat alkaa pimenevä Lappi vaipua jäävaippaansa vapautuen tästä vasta touko-kesäkuussa. Joka kesä Lapissakin heinä kasvaa, sääski inisee ja puro solisee - keväästä syksyyn ajanjakson kestäessä parista kuukaudesta neljään-viiteen kuukauteen parhaimpina suvina. Savuja siis jänkhällä nuosee ja polttopuita (hella, sauna, uuni, takka,nuotio, grilli) palaa läpi vuoden. Klapit ovat kovaa valuuttaa ja laatu jäisestä vänkyrästä (johon ei sen paremmin saha kuin kirveskään pysty) niin pihka- kuin lehtipuuhalkoihin koivuakin tuohin ollen joukossa.
 
Lapsille toivoisi kaikille ja kaikkialle hyvää perimää, sitkeyttä, kestävyyttä, kunnioittamista sekä moninaisista vanhempiensa valinnoista ja elämänkohtaloista huolimatta rikasta ja arvokasta lapsuusaikaa hyvissä käsissä. Vain elämäähän tämä kaikki on, eikä se ainakaan ole lasten vika mitä meille tapahtuu ja tulee tapahtumaan.

Päiväjalotellessa koiran kanssa oli kolmannet leskenlehtihavainnot Naavaparrantien reunassa Kellarpellon pohjoisimmassa sopukassa ennen Saimaata. Ensimmäiset tänä keväänä olivat Pitkäperjantaina vanhan päiväkodin parkkipaikalta ja toiset Pääsiäispäivänä sunnuntaina nykyisen päiväkodin ja koulun parkkipaikan pengermältä. Jää rannalla on vahvaa kuin mikä, mutta tietenkin niin auringonpaiste kuin tuulikin antaa kyytiä, sillä sulaa vettä Saimaassa piisaa Savonlinnassakin monin paikoin ja onhan jäänkin alla tätä. Lisäksi paluumatkalla oli joutsenpari rantapellolla. En mennyt koiran kanssa lintuja lähelle, vaan kävelimme pellon jo melkein poluksi tallautunutta reunaa antaen pariskunnan pitää lepotaukoa pohjoisen pesintäpuuhiin mennessään. 

Näsi kukki vuosi sitten jo Hölkissä - nyt saa odotella sinivuokkoja ja västäräkkejäkin vielä! Kesää kohden... 


( Päivitetty: 20.04.2017 18:03 )

 - Marska | Kommentoi Pitkäperjantaita
14.04.2017 12:24 | MarskaOlipas pihalla raikasta jalotella koiran kanssa - -5 -c-astetta raikkaan tuulen kera. Ei meinaa sulaa ja lämmetä millään sisälle jo tovi sitten tullessa.

Nuorempi oli sitten nukkunut kirkonalun yli, joten on menossa huomenna pääsiäisyön messuun. Vielähän tätä pääsiäisaikaa on jäljellä riparipassimerkinnän metsästäjällä...

Eilen Punkaharjulla Uimalan rannasta kurvatessani kohden Savonlinnaa piti ajolinjaa uusia peruuttamalla ettei olisi raapaissut kevyenliikenteen ramppia. Milloin lie muutettu suojatie nykyisenlaiseksi kapeammaksi autoilijoille kurvailla - joskus tämän vuosituhannen puolella?

Leskenlehtiä tuli nähtyä koirapuistosta palaillessa vanhan päiväkodin/monitoimitilan parkkipaikalla vanhusten hoivakodin Attendon vieressä. Täällä pötköttelee elämän ehtoota monet lesket ennen elämän hiipumista ikiuneen.

Kuopiosta oli tullut pääsiäskylään emäntä ja koiruus, joka oli löytänyt kodin Savon piäkaupungista Romanian katukoiruusajan jälkeen. Kallavesi on vielä kuuleman mukaan jäässä ja luntakin on enemmän kuin mitä täällä etelämpänä.

Eilen illalla jutteli nuorehko miespappi telkkarissa kidutuspuun juurella, jossa oli kädensijat sitoa kiinni ennen annettavia raipaniskuja. Hänen sanomansa oli uskon kantava voima eli se että Jumala ymmärtää tuskasi, kipusi ja kärsimyksesi. Elämä on ollut, on nyt ja tulee olemaan epäreilua ja kaikkea vain sattuu ja tapahtuu niin sairautta, tapaturmaa, onnettomuutta, taloudellista ahdinkoa, työttömyyttä ym. Voikaahan hyvin ja ajatelkaa kateuden ja katkeruuden sijaan sitä tosiasiaa, että oma risainen mutta rakas elämä on vain itse kunkin elettävä miten parhaiten taitaa on siihen kuulunut, kuuluu parasta aikaa ja tulee tapahtumaan ja kuulumaan mitä tahansa.


 - Marska | Kommentoi Reissukuulumisia
03.04.2017 14:38 | Marska

Huhtikuu on koittanut uutena kuuna ollen kolmannessa päivässään nyt. Koiran kanssa käydessäni jalottelemassa oli kirkkaampaa ja aurinkolaseillekin vielä käyttöä, vaan palatessa lenkiltä alkoi taivas jo pilvistyä.

Tuli käytyä Lontoossa kuningattaren syntymäpäivien merkeissä uuden punnan tullessa markkinoille Brexinin astuessa voimaan eli brittien eron EU:sta. Kaikki tahot tuntuvat pohtivankin tätä miten erota järkevästi?

Mitäkö täällä uuden maailman vanhassa keskuksessa (sitten Rooman, Kontantinapolin ja Kairon) tuli tehtyä muuta kuin hotellihuoneessa pötköteltyä? No käveltyä niin puistopoluilla, kujilla kuin kaduillakin aamusta iltaan pari päivää ja illasta junalla kentältä tullessa sekä aamusta junalle paluumatkalennolle mennessä. Kaupunki oli iloisen pirteän kevätkesäisen kaunis sekä entisestään uudelleen kunnostettu ja rakennettu sekä uuttakin tehty. Rakennustyömaita oli etenkin kaupungin reunustoilla. Takseja ja busseja sekä puhelinkioskeja vilisi katukuvassa, joka eli 24×7. Metrolla ajelimme Victoriasta King Crossille Harry Potterin ja Tylypahkan 9 3/4 asemalle ja täältä kävelimme keskustan kautta takaisin hotellille Belgrave House Hotelliin. Paluumatkalla tytöt söivät juodessani kupposen kahvia Bella Italianossa. Piccadilly Cirkuksen nurkilla minua alkoi jo niin kovasti pissattaa, että oli ihan pakko etsiä lähin veski. Kulman takaa löytyikin tv-kokki Gordon Ramsaun bubi. Valitettavasti en kiireissäni ehkä laittanut housun vetoketjua ainakaan kunnolla kiinni siellä, sillä Buckinghamin palatsin jälkeen housut tuntuivat kumman väljiltä ja ainakin silloin toinen vetoketjuista oli ihan auki (malli jossa kaksi vetoketjua, yksi molemmilla sivuilla). Vanhempi tytär totesikin minulle, jospa takki ja laukku auttoivat asiaa ollen edes vähän näköesteenä. Oxford Streedillä oli puolestaan kuvatessani tyttöjä shoppailemassa vanhemman laukun olkahihna takin vyön välissä. Sellaisia pieniä kömmähdyksiä  tekeville sattuu.

Catwickin ja Victorian välinen junamatka tuli hintavaksi - yhdensuuntainen taksimatka. Noin puoli tuntia kuten Lentokentältä Helsinkiinkin ja pankkitiliotteessa näkyi yli 90 € menona. Express -junalla tuli mentyä vaikkei liput tähän oikeuttaneetkaan ja paluumatka puolestaan tehtyä (samaan hintaan) vakiovuorolla. Juuri kun tytöt alkoivat kyselemään milloin oikein saavutaan kentälle tuli junan konduktöörin kuulutus seuraavasta asemasta Catwickkinä.

Turvajärjestelyt olivat tiukat ja rynnäkkökiväärein varustettuja miehiä pyöri samoin kuin helikopteri pörräsi taivaalla. Thames -jokilaivaristeilylle oli kauhean pitkä jonotus, samoin kuin maailmanpyörä London Eyeen, joten Big Benin tavoin ikuistimme itsemme kännykkäkuvaten kohteita. Harry Potterin tuotantostudioille ei myöskään ollut enää lippuja, joten poikkesimme sinne vievällä asemalla liput Tylypahkaan tyttöjen ostellen sekä kuvaten huivi ja taikasauva kädessä asemalle menoa. Bubeissa ja baareissa emme käyneet  muuta kuin Bella Italianossa tytöt söivät myöhäislounasta. Kävimme eväämme lähikaupasta ja mackäristä. Toisena aamuna kävimme hotellin aamupalalla, ensimmäisenä oli niin kaunis aamu että ajattelin eväsretkeä puistoon. Yleinen puistoalue on Hyde Park ja lähipuistot olivat yksityisiä, joten söimme siten hotellihuoneessa aamujaloteltuamme. Matkamuistojakaan emme ostaneet, sillä lähikioskiin olisi pitänyt tehdä 50 £ edestä kauppaa luottokortille ja käteisen olin jo ehtinyt tuhlaamaan kaupungilla. Lentokenttäsuklailla ja Kampin kynttilöillä sekä keväisillä lautasliinaseteillä mennään.

Vanha saarikaupunki on 220 puhutun kielen sulatusuuni ja niinkin perusasia kuin Pääsiäisen sanoma oli jo hieman hämärän peitossa tai suorastaan unholassa - ikuinen elämä, kuoleman voittaminen, pääsiäisaamun / kevään ilo, valo ja toivo. Jeesus sovitti viattomana Jumalan karitsana synnit kuolemalla Golgatalla ristillä ja me kaikki kuolevaiset sävellämme ja sanoitamme elämässämme omat syntimme enemmän ja vähermmän niin yksin kuin yhdessä. Ennen kuin voi yrittää sietää ja kärsiä muita ihmisiä pitää hyväksyä itsensä.


( Päivitetty: 03.04.2017 14:52 )

 - Marska | Kommentoi


©2017 layout165 - suntuubi.com