Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

RSS

Instagram
 Nellanpäivänä 2017
20.04.2017 17:49 | Marska

Kaunis huhtikuinen kevätaamu on takana vaan lännestä on sateita luvassa eteläsavoonkin tuulen puhallellessa jo pahaenteisesti.

Alueuutisia seuratessani kiinnitin huomioni Merikarvian jääröykkiöihin, Ounasvaaran hiihtokeskuksen kauppoihin, Lapin teatterin Nätti-Jussi -teemaan ja Lapin porokuolemiin. Talvi Lapissa on pitkä ja ankara luonnon joutuessa koville - kun täällä puunlehdet vielä syyskesän syvää vehreyttään huokuvat alkaa pimenevä Lappi vaipua jäävaippaansa vapautuen tästä vasta touko-kesäkuussa. Joka kesä Lapissakin heinä kasvaa, sääski inisee ja puro solisee - keväästä syksyyn ajanjakson kestäessä parista kuukaudesta neljään-viiteen kuukauteen parhaimpina suvina. Savuja siis jänkhällä nuosee ja polttopuita (hella, sauna, uuni, takka,nuotio, grilli) palaa läpi vuoden. Klapit ovat kovaa valuuttaa ja laatu jäisestä vänkyrästä (johon ei sen paremmin saha kuin kirveskään pysty) niin pihka- kuin lehtipuuhalkoihin koivuakin tuohin ollen joukossa.
 
Lapsille toivoisi kaikille ja kaikkialle hyvää perimää, sitkeyttä, kestävyyttä, kunnioittamista sekä moninaisista vanhempiensa valinnoista ja elämänkohtaloista huolimatta rikasta ja arvokasta lapsuusaikaa hyvissä käsissä. Vain elämäähän tämä kaikki on, eikä se ainakaan ole lasten vika mitä meille tapahtuu ja tulee tapahtumaan.

Päiväjalotellessa koiran kanssa oli kolmannet leskenlehtihavainnot Naavaparrantien reunassa Kellarpellon pohjoisimmassa sopukassa ennen Saimaata. Ensimmäiset tänä keväänä olivat Pitkäperjantaina vanhan päiväkodin parkkipaikalta ja toiset Pääsiäispäivänä sunnuntaina nykyisen päiväkodin ja koulun parkkipaikan pengermältä. Jää rannalla on vahvaa kuin mikä, mutta tietenkin niin auringonpaiste kuin tuulikin antaa kyytiä, sillä sulaa vettä Saimaassa piisaa Savonlinnassakin monin paikoin ja onhan jäänkin alla tätä. Lisäksi paluumatkalla oli joutsenpari rantapellolla. En mennyt koiran kanssa lintuja lähelle, vaan kävelimme pellon jo melkein poluksi tallautunutta reunaa antaen pariskunnan pitää lepotaukoa pohjoisen pesintäpuuhiin mennessään. 

Näsi kukki vuosi sitten jo Hölkissä - nyt saa odotella sinivuokkoja ja västäräkkejäkin vielä! Kesää kohden... 


( Päivitetty: 20.04.2017 18:03 )

 - Marska | Kommentoi Pitkäperjantaita
14.04.2017 12:24 | MarskaOlipas pihalla raikasta jalotella koiran kanssa - -5 -c-astetta raikkaan tuulen kera. Ei meinaa sulaa ja lämmetä millään sisälle jo tovi sitten tullessa.

Nuorempi oli sitten nukkunut kirkonalun yli, joten on menossa huomenna pääsiäisyön messuun. Vielähän tätä pääsiäisaikaa on jäljellä riparipassimerkinnän metsästäjällä...

Eilen Punkaharjulla Uimalan rannasta kurvatessani kohden Savonlinnaa piti ajolinjaa uusia peruuttamalla ettei olisi raapaissut kevyenliikenteen ramppia. Milloin lie muutettu suojatie nykyisenlaiseksi kapeammaksi autoilijoille kurvailla - joskus tämän vuosituhannen puolella?

Leskenlehtiä tuli nähtyä koirapuistosta palaillessa vanhan päiväkodin/monitoimitilan parkkipaikalla vanhusten hoivakodin Attendon vieressä. Täällä pötköttelee elämän ehtoota monet lesket ennen elämän hiipumista ikiuneen.

Kuopiosta oli tullut pääsiäskylään emäntä ja koiruus, joka oli löytänyt kodin Savon piäkaupungista Romanian katukoiruusajan jälkeen. Kallavesi on vielä kuuleman mukaan jäässä ja luntakin on enemmän kuin mitä täällä etelämpänä.

Eilen illalla jutteli nuorehko miespappi telkkarissa kidutuspuun juurella, jossa oli kädensijat sitoa kiinni ennen annettavia raipaniskuja. Hänen sanomansa oli uskon kantava voima eli se että Jumala ymmärtää tuskasi, kipusi ja kärsimyksesi. Elämä on ollut, on nyt ja tulee olemaan epäreilua ja kaikkea vain sattuu ja tapahtuu niin sairautta, tapaturmaa, onnettomuutta, taloudellista ahdinkoa, työttömyyttä ym. Voikaahan hyvin ja ajatelkaa kateuden ja katkeruuden sijaan sitä tosiasiaa, että oma risainen mutta rakas elämä on vain itse kunkin elettävä miten parhaiten taitaa on siihen kuulunut, kuuluu parasta aikaa ja tulee tapahtumaan ja kuulumaan mitä tahansa.


 - Marska | Kommentoi Reissukuulumisia
03.04.2017 14:38 | Marska

Huhtikuu on koittanut uutena kuuna ollen kolmannessa päivässään nyt. Koiran kanssa käydessäni jalottelemassa oli kirkkaampaa ja aurinkolaseillekin vielä käyttöä, vaan palatessa lenkiltä alkoi taivas jo pilvistyä.

Tuli käytyä Lontoossa kuningattaren syntymäpäivien merkeissä uuden punnan tullessa markkinoille Brexinin astuessa voimaan eli brittien eron EU:sta. Kaikki tahot tuntuvat pohtivankin tätä miten erota järkevästi?

Mitäkö täällä uuden maailman vanhassa keskuksessa (sitten Rooman, Kontantinapolin ja Kairon) tuli tehtyä muuta kuin hotellihuoneessa pötköteltyä? No käveltyä niin puistopoluilla, kujilla kuin kaduillakin aamusta iltaan pari päivää ja illasta junalla kentältä tullessa sekä aamusta junalle paluumatkalennolle mennessä. Kaupunki oli iloisen pirteän kevätkesäisen kaunis sekä entisestään uudelleen kunnostettu ja rakennettu sekä uuttakin tehty. Rakennustyömaita oli etenkin kaupungin reunustoilla. Takseja ja busseja sekä puhelinkioskeja vilisi katukuvassa, joka eli 24×7. Metrolla ajelimme Victoriasta King Crossille Harry Potterin ja Tylypahkan 9 3/4 asemalle ja täältä kävelimme keskustan kautta takaisin hotellille Belgrave House Hotelliin. Paluumatkalla tytöt söivät juodessani kupposen kahvia Bella Italianossa. Piccadilly Cirkuksen nurkilla minua alkoi jo niin kovasti pissattaa, että oli ihan pakko etsiä lähin veski. Kulman takaa löytyikin tv-kokki Gordon Ramsaun bubi. Valitettavasti en kiireissäni ehkä laittanut housun vetoketjua ainakaan kunnolla kiinni siellä, sillä Buckinghamin palatsin jälkeen housut tuntuivat kumman väljiltä ja ainakin silloin toinen vetoketjuista oli ihan auki (malli jossa kaksi vetoketjua, yksi molemmilla sivuilla). Vanhempi tytär totesikin minulle, jospa takki ja laukku auttoivat asiaa ollen edes vähän näköesteenä. Oxford Streedillä oli puolestaan kuvatessani tyttöjä shoppailemassa vanhemman laukun olkahihna takin vyön välissä. Sellaisia pieniä kömmähdyksiä  tekeville sattuu.

Catwickin ja Victorian välinen junamatka tuli hintavaksi - yhdensuuntainen taksimatka. Noin puoli tuntia kuten Lentokentältä Helsinkiinkin ja pankkitiliotteessa näkyi yli 90 € menona. Express -junalla tuli mentyä vaikkei liput tähän oikeuttaneetkaan ja paluumatka puolestaan tehtyä (samaan hintaan) vakiovuorolla. Juuri kun tytöt alkoivat kyselemään milloin oikein saavutaan kentälle tuli junan konduktöörin kuulutus seuraavasta asemasta Catwickkinä.

Turvajärjestelyt olivat tiukat ja rynnäkkökiväärein varustettuja miehiä pyöri samoin kuin helikopteri pörräsi taivaalla. Thames -jokilaivaristeilylle oli kauhean pitkä jonotus, samoin kuin maailmanpyörä London Eyeen, joten Big Benin tavoin ikuistimme itsemme kännykkäkuvaten kohteita. Harry Potterin tuotantostudioille ei myöskään ollut enää lippuja, joten poikkesimme sinne vievällä asemalla liput Tylypahkaan tyttöjen ostellen sekä kuvaten huivi ja taikasauva kädessä asemalle menoa. Bubeissa ja baareissa emme käyneet  muuta kuin Bella Italianossa tytöt söivät myöhäislounasta. Kävimme eväämme lähikaupasta ja mackäristä. Toisena aamuna kävimme hotellin aamupalalla, ensimmäisenä oli niin kaunis aamu että ajattelin eväsretkeä puistoon. Yleinen puistoalue on Hyde Park ja lähipuistot olivat yksityisiä, joten söimme siten hotellihuoneessa aamujaloteltuamme. Matkamuistojakaan emme ostaneet, sillä lähikioskiin olisi pitänyt tehdä 50 £ edestä kauppaa luottokortille ja käteisen olin jo ehtinyt tuhlaamaan kaupungilla. Lentokenttäsuklailla ja Kampin kynttilöillä sekä keväisillä lautasliinaseteillä mennään.

Vanha saarikaupunki on 220 puhutun kielen sulatusuuni ja niinkin perusasia kuin Pääsiäisen sanoma oli jo hieman hämärän peitossa tai suorastaan unholassa - ikuinen elämä, kuoleman voittaminen, pääsiäisaamun / kevään ilo, valo ja toivo. Jeesus sovitti viattomana Jumalan karitsana synnit kuolemalla Golgatalla ristillä ja me kaikki kuolevaiset sävellämme ja sanoitamme elämässämme omat syntimme enemmän ja vähermmän niin yksin kuin yhdessä. Ennen kuin voi yrittää sietää ja kärsiä muita ihmisiä pitää hyväksyä itsensä.


( Päivitetty: 03.04.2017 14:52 )

 - Marska | Kommentoi Arabikevättä
15.03.2017 18:16 | Marska

Syyrian sotaa on jatkunut jo kuusi vuotta ja tämän syy oli radikalinuorison mielenilmaus vallassa olevaa hallintoa vastaan toteamuksella - Sinä olet seuraava arabikeväässä kansan kokoontuessa aukiolle! Tästä on vitsiäkin: Häissä ollessani vanhempi polvi tökkää sormella olkapäähän, todeten sinun olevan seuraava. Hautajaisissa on puolestaan hyvä vanhemmalle sukulaiselle kuitata tökkäämällä olkapäähän ja toteamalla hänelle: Sinä olet seuraava. Onnekseni taitaa nuori polvi olla jo seuraava tökkimisen kohde kummipojan ilmoitellessa kesähäistä tulevalle suvelle. 

Kevättähän tuo luonto on alkanut tekemään ja jo aurinkoisilta paikoilta löytyy kuivia pälviä. Pikku koira on lumen alta paljastuvasta maasta ihan innoissaan. Milloin tulenee ensimmäiset punkkihavainnot? 

Journalistina toimii ilmeisesti tällä hetkellä testatuista maailman älykkäimmistä naisista yksi. Jotainhan sitä pitää elääkseen jokaisen tehdä. Fiksuna voi tutkia maailman tapahtumista kiinnostuneena toisten samanhenkisten kollegojen kanssa vaikkei tämä ketään muita erityisemmin edes kiinnosta. Lisäksi tiedottamisessa piilee vaara väärinymmärrykseen tai probakandaan (tahalliseen oman aatteen värittämään informatioon) ja muukin moka kulttuurien ja  kielien sekamelskassa on aina mahdollista. Jospa arabikeväänkin juttu kuuden vuoden takaa on vastaavanlainen - turvallisesta rohkeasta sananvapaudesta kuten maassamme enemmän ja vähemmän säännöstely ja peittely yhteiskunnassa ilmaistu 'sammakko'. Maassa maan tavalla sen eri heimojen ja kylien toki eläessä symbioosissa sekä vuorovaikutuksessa - ainakin jossain määrin toisten kanssa.

Sulkavalla kokoontuu kuulemma joka viikko noin 200 surevaa omaista hautajaisiin. Muistotilaisuusjärjestelyjen ohessa tänne kaivattaisiin majoituspalvelua, ettei tarvitse näitä hakea lähikunnista tai ajaa pitkiä matkoja kotoa, sillä Sulkavalle ei pääse kuin kumipyörillä kaikkina muina kuin vesikeliaikoina, jolloin halutessaan voi Saimaalla veneillä Alanteen rantaan tai hurauttaa vesitasolentokoneella. Vanheneva kansa tarvitsee hyvää räätälöintiä tässä elämänvaiheessa alueellisesti. Juurikin tänne Alanteen rantaan soutustadionin kupeeseen, vaikka vanhaan Marimekon laukkutehtaan rakennukseen voisi ihan kirkon äärelle perustaa majatalon ja jos joka viikko satakin ihmistä yöpyisi ja nauttisi aamiaista, lounasta, päivällistä, iltapalaa virrassa uida pulahtaen, saunoen, paljussa rentoutuen, luonnossa liikkuen (juosten, kävellen, vaeltaen, sauvakävellen, meloen, soutaen, pyöräillen, hiihtäen, luistellen, pilkkien tai vaikka moottorikelkkaillen tai mönkijällä möyryten vuodenajasta riippuen) niin se olisi vuodessa 5200 yöpyjää ja jos jokainen jättäisi palvelumaksua satasen olisi tämä yli puolen miljoonan tulosta ennen kuluja.

Jyväskylän sosiaalialan opin parikin kurssikaveria oli viime viikolla kansainvälisenä naistenpäivänä auton kanssa pulmissa, toinen valui seinää päin ja toinen oli menossa juhlaan liukkaan kelin ja ajotaidon / -nopeuden kuljettajalla olleen hetken hakusessa kyytiläisenä ollessaan; onneksi tie riitti ja tieosuudella ei sattunut olemaan muita kulkijoita samaan aikaan. Eilen puolestaan tuntui pänttäävän lääkeasioita yksi kurssikavereista. Omalääkäri ja -hoitajajärjestelmässä tulisikin jaksaa arjessa myös huomioida kaikkien jotka eivät itse enää kykyne laillistettujen holhoojien / uskottujen miesten ohella lääkityksen kokonaisuutta ja yhteisvaikutusta niitä käyttävillä tahoilla erityslapsilla, psyykkisistä oireista kärsivillä, vammaisilla, muutoin pitkäaikaissairailla ja vanhuksilla. Miten paljon turhia nappeja popsitaan ja jopa yhteisvaikutus voi olla päinvastainen kuin syy miksi lääkitys on alunperin määrätty? Voikaamme hyvin ja jsksakaamme arjissamme millaisina ne piirtyvätkin uuden päivän sarastaessa eteemme - eilisen murheet on takana ja huomisesta on vielä turha murehtia etukäteen toki tätä voi mielikuvantaa varmuutta toimilleen saadakseen. Kyllähän sitä nyt meistä kukin yhden päivän aina jaksaa - näistäpä se piirtyykin koko elämä. 

 


( Päivitetty: 15.03.2017 18:30 )

 - Marska | Kommentoi Kevättalvea
07.03.2017 10:27 | Marska

Varhaista on vielä kevään merkkejä katsella tai odotella etenemisiä. Kuukauden päästä sitten. Maaliskuun yöt ovat talvisen hyisiä, joskus vielä huhtikuussakin maan hohtaessa talven routaa auringon mentyä mailleen...

Hiihtolomaviikko on pohjoisemman lapsukaisilla jo käsillä ja Savonlinnan alueen koululaiset ovat jo toisessa työpäivässään... 

 Yhteisvastuuta kysytään kansalaisilta jakaakseen hyvinvointia. Joko olet käynyt tekemässä ihmiskauppa-arvosi? Yli 40 vuotiaathan on kehitysmaissa jo lähes eläkeläisiä, joten vaikka olisikin himotiskari, -siivoaja, -rakentelija tai -käsityöntekijä on silti tarpeeton alelaarin pohja'rätti'. Angela Merkel tekee hyvää pioneerityötä Pohjois-Afrikan Tunisiassa mennessään kohteeseen kertomaan ettei kannata lähteä pakolaiseksi paremman elämän toivossa seikkailemaan ja Välimerta ylittämään, vaan rakentaa parempi huomen niin itselle kuin muulle perheelle siellä missä on.

Sote-uudistus laittaa tukijärjestelmän ahtaalle ja tosiaankin vain tukien varassa elävät saavat kokea leikkauksia Kelan käsitellessä hakemuksia sekä sairaanhoitopiirien vammaispalvelujen osalta perinteisen kuntasektorin sijaan. Olisihan se hienoa saada niin auto kuin vielä taksikorttikin verovaroin vamman varjolla. Näihin päällekkäisyyksiin ja sujuvan arjen toimimiseen tarvitaan räätälöintiä, että itsemääräämisoikeus ja yksilöllisyys edelleenkin toteutuisi jokaisen kansalaisen osalta toimintakykyyn ja sairaskertomukseen katsomatta. Ruokaa on toivottavasti kaikilla kaapeissa ja tarvittavia lääkkeitäkin sopivin täyttövälein, puhdas ja lämmin koti ja vielä riittävä hygienia, asiallinen pukeutuminen sekä kirsikkana kakunpäällä itsensä toteuttaminen harrastus ja vapaa-aikana hyvien ystävien kera.

Kuntavaalikevättä kaikkialle maahamme ehdokaslista-asettelujen jälkeen hyvää vaalityötä sekä paikallishallintotyöskentelyä kohden mikäli äänisaalis riittää valituksi pääsemiseen.

Miten kalliita ja kalliiksi erityislapset tulevat eläessään keskosista/tehohoidosta sinniteltyään lapsuusvuosiinsa ja mahdollisiin kouluihinsa ja jos terveyttä suodaan niin aikuisuuksiinsakin? Kuka heistä oikeasti on vastuussa ja päättää mikäli itsemääräämisoikeudesta huolimatta ei yksilöllä ole oman elämän hallintataitoja aikuisen kokoisen henkilön kehitysiän ollessa taaperon tasolla? Monenlaista lasta täällä nähdä saa.. entäpä oikeus seksiin - kenen kanssa? Hyvä jos osaa itsenäisesti vessassa käydä. Vanhemmat ovat toki vanhempia aina, muttei välttämättä jaksa ilman tukea hoitaa vammaista tai vammaisia lapsiaan itsekin vanhetessa ja heiketessä vuosien myötä iän karttuessa. Entä miten poistaa monenlaisia esteitä aisti-/liikuntarajoitteisilta joilla älliä piisaa liikunnallisesti sekä fyysisten elintoimintojen 100 % taitajille jakaa? 

Kaikesta huolimatta ja lähtökohdista piittaamatta peukutin tuplaysiluokan kävijää ammattinaan tänä päivänä asianajaja fb:ssa tänään. Miksei muka voisi tuplata, mokata, epäonnistua ja ottaa opiksi yrittäen uudelleen? Hyvää tätä päivää ja loppuelämää miten sen nyt kukin parhaiten elää taitaa 'tasoisessaan' seurassa? Mikä onkaan äo:si?
  


 - Marska | Kommentoi


©2017 layout165 - suntuubi.com