Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012

RSS

Instagram
 Kesä 2017
05.06.2017 15:46 | Marska

150 -vuotta sitten elettiin vuotta 1867. Suomi ei ollut vielä 50 -vuoteen itsenäinen, joten oli joko Ruotsin kruunun tai Venäjän tsaarin alusmaa. Euroopan puolen venäläiset niin Karjalan tasavallan Äänislinnan eli nykyisen Petroskoin, Laatokan kuin Pietarinkin väki saattavat jopa osata edelleen karjalan murretta. Johonkinhan se raja vedetään. Suomi II-maailmansodan häviäjänä menetti maa-alueita itärajan tullessa lähemmäs länttä säilyttäen kuitenkin itsenäisyytensä. Venäjä on taas Venäjä ja osa Neovostoliiton aikaisista alueista on itsenäistynyt 1991 vallankumouksen jälkeen muun muassa Balttianmaat: Viro, Latvia ja Liettua. Siellä taidetaan paremmin på ruskie kuin täällä meillä yhden virallisen kielen ollessa ollut venäjä 1990 -luvulle. Venäjällä on heikkoutensa ja vahvuutensa, ongelmansa ja sujuvuutensa, kauneutensa ja rumuutensa, köyhyytensä ja vaurautensa kuten muillakin mailla. Liioittelu versus vähättely kummatkaan eivät ole hyviä naapuruussuhteita rakentavia ja ylläpitäviä asioita. Mahdollisimman välitön, luottavainen ja rento kanssakäyminen maan päämiesten kuin ulkoministeriön tahojen kesken sekä suurlähetystötyö on parasta diplomatiaa - eri alueilla on omat ominaispiirteensä jotka rajaavat ihmisten toimintamahdollisuuksia. Lisäksi rajaa ylittävät työ- kuin lomamatkalaiset Venäjälle erimittaisina ajanjaksoina ylläpitävät taloutta, kulutusta kuin siinä ohessa liputtavat myös maataan maailmalla. Millainen lienee venäläisten suomikuva tätä nykyä?

Ihmiset sinällään ovat ihonväristä, uskonnosta, äidinkielestä, tavoista ja kulttuurista huolimatta samojen perustarpeiden varassa hyvin(/huonosti)voivia globaalisti: uni/lepo, ravinto, suoja (koti, vaatetus, turva), toiminta (työ, koulu, vapaa-aika/harrastus, itsensä totettaminen yksilönä), terveys (vastustuskyky, hygieniaosaaminen, hoito/lääkitys, liikkuminen) ja sosiaalisuus (perhe, suku, ystävät, tuttavat, kaverit, naapurit).

Selvitäkseen arjessa on hyvä että ihmisillä on kykyä unelmoida, mutta toivottavasti tämä ei sairastuta kohdistuessa esimerkiksi kateutena juurikin naapuriin tai naapurustoon. Pahoinvointi saastuttaa ja sairastuttaa ympäristöäänkin mölyjen vain kummallisemmiksi muuttuessa ellei ihminen itse vaihda suuntaa ja kurssia. Aidan takana oletettavasti kasvaa ihan samanlaista ruohoa/heinää kuin tälläkin puolella, mikäli molempia nurmialueita hoidetaan samalla tavoin. Hyvää kesää...

Jaksamista kaikille ja kaikkialle arjen askareisiin ja puuhiin. Hyvinhoidettu ei pelkästään näytä hyvälle, vaan myös on tätä sekä kestää niin katseet kuin arvostelunkin. Miten hyvin sinä hoidat itsesi, lapsesi, kotisi, tonttisi, maasi, työsi, velvoitteesi kuin muutkin kontollesi langenneet luottamukset?  Entäpä hyvinhoidetut ihmissuhteet? Näissä pelinappulana voit vain puoleenväliin asti eli sen 50 %?  Et kai vain ole heikoin lenkki? Mitä haluat, mitä sinulle jää ja mitä olet valmis uhraamaan/tekemään sen eteen? 

Eilen oli Helluntai ja hauskasti maikkarin toimittaja Raakel totesi tästä päivästä edellisellä viikolla, että lauantaina juhlitaan valmistuvia ja kenellä ei vielä heilaa ole niin menköön sitten sen etsintään? Monesko kierros sinulla on menossa vai vieläkö majailet nuoruusrakkautesi kenties ensirakkautesi kanssa saman katon alla? Vai joko olet monta kertaa eronnut tai kenties joutunut saattamaan jo rakkaasi hautaan? Puolivallattomana leskenä nykyinen presidenttimmekin tituleerasi itseään jossain vaiheessa elämäänsä. Vaan nyt on puoliso edustuskuvioissa tukena ja turvana kuin kotonakin kulissien ja raamien sisällä elämässä ja jakamassa lähes kaiken. Mitä rakkaus sinulle merkitsee ja on?  Tuliko heilan metsästyksessä käytyä ja tarttuiko mitä haaviin?    

 
Sanna Korhosen (sosionomi/eräopas) motto: Jos ei ole sydäntä auttaa, ei ole oikeutta arvostella. ~ Abraham Lincoln Talentia 4/2017  Kesäjuhlia ja muita kekkereitä, kuten mökkivierailuja, veneilyjä, kesälomakyläilyjä ym. tähänkin suveen mahtuu.... mukavaa yhdessätekemistä ja -olemista! 


( Päivitetty: 05.06.2017 15:56 )

 - Marska | Kommentoi Pääskysestä ei päivääkään
24.05.2017 16:30 | Marska

Koivut alkavat nurmen kera loppukeväässä vihertää ennen kalenterin kääntymistä ensi viikolla kesäkuuksi.

Miten vanheta hyvin? Joku neljäkymppinenkin näyttää jo ihan harmaahapselta - sellaistahan se tämä elämä on kolmikymppisiksi vahvistutaan, karisma ja ulkomuoto muovautuvat omaan mittaansa ja sen jälkeen aletaan pikku hiljaa karista/rupsahtaa/vanheta ollen viimein jälleen kuin pieniä vauvoja kippurassa sängyssä lakanoiden välissä keriatrisena vuodelepopotilaana. Vaan jokaisen ihmisen koko elämä mahtuu tähän väliin. Miten se elämä on mennäkseen ja itse kenellekin kohtalo tuo? Kun vain osaisi olla hienotunteinen, tahdikas ja kohtelias, sillä ulospäinhän asiat eivät välttämättä näy (pettymys, tuska, suru, kipu, sairaus, trauma, väsymys, kyllästyminen, haluttomuus, välinpitämättömyys, kohtelu, kiusa...). Menneet päivät ovat meissä ja jotenkin vain aina pitäisi sukkuloida itsensä päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen - jatkaa ja jaksaa vain kannustaen, jakaen päivänkin riittävän pieniin osiin, katkeroitumatta elämän vastoinkäymisistä huolimatta katse kohden aina uutta aamua muttei ennen kuin se sarastaa unohtaen kohdata ihmisiä matkalla ja elää käsillä olevaa tätä päivää.  

Kesän juhlakausi alkaa olla pian käsillä. Omille lapsille olen yrittänyt opettaa, että ymmärtävät kutsun saatuaan sen lähettäjän ollessa sen tilaisuuden kunkku ja/tai kuningatar. Toivottavasti kaikki juhlan kohteet jaksavat nauttia tähtihetkistään ollen levollisia ja hyväntuulisia. Kevään valmistujia niin peruskoulun päättäjiä, valkolakin saajia kuin ammattiin valmistuvia on ensi viikon myötä onniteltavissa. Rippinuoria konfirmoidaan, lapsia kastetaan ja pariskuntia vihitään avioon. Hautajaisissa kunnioitetaan vainajaa saattaen tämä ikilepoonsa läheisten toimesta ja silloinkin vielä kuolleen ihmisen toiveiden mukaisesti mikäli tiedossa ja mahdollista käytännössä toteuttaa. Elomme päivät... ja onnea vain kaikille pyöreitä ikävuosiakin täyttäville 50:stä ylöspäin perinteisesti juhlittuina eli 1967 syntyneet tänä vuonna. Ja voihan sitä 100 -vuotiaan  Suomen lisäksi pitää synttäribileitä alle viiskymppisetkin 2007 syntyneet ovat tämän vuoden kymppejä, 1997 20:siä, 1987 30:siä ja 1977 40 -vuotiaita. 


( Päivitetty: 24.05.2017 16:45 )

 - Marska | Kommentoi Vappupäivänä
01.05.2017 13:14 | Marska

Ranskaan saadaan uusi pressa maamme Äitienpäivään mennessä ja Englannin parlamentin brexit tuntuu puhuttavan koko euroaluetta, kestääkö unioni ylipäätään vaan hajoaako se alueiden erilaisien olosuhteiden ja tarpeiden ristiriidassa. Elinkeinoja ihmisten työllistymiseksi sekä elintoimia tulee yrittää ylläpitää ja elvyttää elämän lahjan saatuamme niin pitkään kuin mahdollista.

Tässä yksi ilta tuli ohjelmaa suojelusenkeleistä ja alan experteistä tulkitsemaan näitä. Toinen kerta jossain tiedeohjelmassa puolestaan oli kuvio, jossa oli niin demoneita kuin enkeleitäkin riippuen siitä mitä katsoi tummia kuvioita vai vaaleita. Toden totta olen tainut tähän astisen elämäni tuijotella tummia kuvioita ja piti ihan kuunnella ohjeita miten niitä enkeleitä oikein nähdään - jospa nyt katsoisikin maailmaa vaaleasta käsin. 

Kerran vuodessa on toukokuunaika - tänä vuonna en hankkinut lainkaan shampanjaa tai muuta kuoharia juhlaan, sillä vuosi sitten näitä poksauteltiin vanhemman matkailusta valmistumisen merkeissä ihan riittämiin. Inkivääri-chili-simaa kylläkin tein sekä tarjosin aattoruokana tacoja ja tortilloja sekä munkkeja, tippaleipiä että mokkakevätkäärylettä. 

Pihanroskia ovat ihmiset raapineet kasoihin ja kuskanneet kuka minnekin ja milläkin kulkupelillä - lämpöenergiaksihan nämä puutarhajätteet kannattaisi hyödyntää ellei sitten pysty hitaammalla biokompostoinnilla tekemään uutta multaa ja kasvuvoimaa niin sisäkasveille, kasvihuoneisiin kuin puutarhoihinkin. 

Kesä tulee ja käkikin käy kukkumaan... Vapusta katseet seuraavaan juhlaan Äitienpäivään arjen myötä!

 


( Päivitetty: 01.05.2017 13:22 )

 - Marska | Kommentoi Nellanpäivänä 2017
20.04.2017 17:49 | Marska

Kaunis huhtikuinen kevätaamu on takana vaan lännestä on sateita luvassa eteläsavoonkin tuulen puhallellessa jo pahaenteisesti.

Alueuutisia seuratessani kiinnitin huomioni Merikarvian jääröykkiöihin, Ounasvaaran hiihtokeskuksen kauppoihin, Lapin teatterin Nätti-Jussi -teemaan ja Lapin porokuolemiin. Talvi Lapissa on pitkä ja ankara luonnon joutuessa koville - kun täällä puunlehdet vielä syyskesän syvää vehreyttään huokuvat alkaa pimenevä Lappi vaipua jäävaippaansa vapautuen tästä vasta touko-kesäkuussa. Joka kesä Lapissakin heinä kasvaa, sääski inisee ja puro solisee - keväästä syksyyn ajanjakson kestäessä parista kuukaudesta neljään-viiteen kuukauteen parhaimpina suvina. Savuja siis jänkhällä nuosee ja polttopuita (hella, sauna, uuni, takka,nuotio, grilli) palaa läpi vuoden. Klapit ovat kovaa valuuttaa ja laatu jäisestä vänkyrästä (johon ei sen paremmin saha kuin kirveskään pysty) niin pihka- kuin lehtipuuhalkoihin koivuakin tuohin ollen joukossa.
 
Lapsille toivoisi kaikille ja kaikkialle hyvää perimää, sitkeyttä, kestävyyttä, kunnioittamista sekä moninaisista vanhempiensa valinnoista ja elämänkohtaloista huolimatta rikasta ja arvokasta lapsuusaikaa hyvissä käsissä. Vain elämäähän tämä kaikki on, eikä se ainakaan ole lasten vika mitä meille tapahtuu ja tulee tapahtumaan.

Päiväjalotellessa koiran kanssa oli kolmannet leskenlehtihavainnot Naavaparrantien reunassa Kellarpellon pohjoisimmassa sopukassa ennen Saimaata. Ensimmäiset tänä keväänä olivat Pitkäperjantaina vanhan päiväkodin parkkipaikalta ja toiset Pääsiäispäivänä sunnuntaina nykyisen päiväkodin ja koulun parkkipaikan pengermältä. Jää rannalla on vahvaa kuin mikä, mutta tietenkin niin auringonpaiste kuin tuulikin antaa kyytiä, sillä sulaa vettä Saimaassa piisaa Savonlinnassakin monin paikoin ja onhan jäänkin alla tätä. Lisäksi paluumatkalla oli joutsenpari rantapellolla. En mennyt koiran kanssa lintuja lähelle, vaan kävelimme pellon jo melkein poluksi tallautunutta reunaa antaen pariskunnan pitää lepotaukoa pohjoisen pesintäpuuhiin mennessään. 

Näsi kukki vuosi sitten jo Hölkissä - nyt saa odotella sinivuokkoja ja västäräkkejäkin vielä! Kesää kohden... 


( Päivitetty: 20.04.2017 18:03 )

 - Marska | Kommentoi Pitkäperjantaita
14.04.2017 12:24 | MarskaOlipas pihalla raikasta jalotella koiran kanssa - -5 -c-astetta raikkaan tuulen kera. Ei meinaa sulaa ja lämmetä millään sisälle jo tovi sitten tullessa.

Nuorempi oli sitten nukkunut kirkonalun yli, joten on menossa huomenna pääsiäisyön messuun. Vielähän tätä pääsiäisaikaa on jäljellä riparipassimerkinnän metsästäjällä...

Eilen Punkaharjulla Uimalan rannasta kurvatessani kohden Savonlinnaa piti ajolinjaa uusia peruuttamalla ettei olisi raapaissut kevyenliikenteen ramppia. Milloin lie muutettu suojatie nykyisenlaiseksi kapeammaksi autoilijoille kurvailla - joskus tämän vuosituhannen puolella?

Leskenlehtiä tuli nähtyä koirapuistosta palaillessa vanhan päiväkodin/monitoimitilan parkkipaikalla vanhusten hoivakodin Attendon vieressä. Täällä pötköttelee elämän ehtoota monet lesket ennen elämän hiipumista ikiuneen.

Kuopiosta oli tullut pääsiäskylään emäntä ja koiruus, joka oli löytänyt kodin Savon piäkaupungista Romanian katukoiruusajan jälkeen. Kallavesi on vielä kuuleman mukaan jäässä ja luntakin on enemmän kuin mitä täällä etelämpänä.

Eilen illalla jutteli nuorehko miespappi telkkarissa kidutuspuun juurella, jossa oli kädensijat sitoa kiinni ennen annettavia raipaniskuja. Hänen sanomansa oli uskon kantava voima eli se että Jumala ymmärtää tuskasi, kipusi ja kärsimyksesi. Elämä on ollut, on nyt ja tulee olemaan epäreilua ja kaikkea vain sattuu ja tapahtuu niin sairautta, tapaturmaa, onnettomuutta, taloudellista ahdinkoa, työttömyyttä ym. Voikaahan hyvin ja ajatelkaa kateuden ja katkeruuden sijaan sitä tosiasiaa, että oma risainen mutta rakas elämä on vain itse kunkin elettävä miten parhaiten taitaa on siihen kuulunut, kuuluu parasta aikaa ja tulee tapahtumaan ja kuulumaan mitä tahansa.


 - Marska | Kommentoi


©2017 layout165 - suntuubi.com